Ontslag op staande voet na ziekmelding

Een werkgever mag een werknemer alleen bij een dringende reden op staande voet ontslaan, zoals bij diefstal. Dit moet de werkgever dan wel direct doen, dus niet bijvoorbeeld pas na een waarschuwing. In een recente rechtszaak vocht een werkneemster haar ontslag op staande voet aan, omdat dit tien dagen na haar valse ziekmelding was gebeurd. De rechter vond dit echter gezien de omstandigheden een dringende reden voor ontslag op staande voet en gaf de werkgever daarin gelijk.

In de zaak ging het om een werkneemster die zich via Whatsapp had ziek gemeld bij haar werkgever. Zij moest een blindedarm operatie ondergaan, maar toen de werkgever haar een bloemetje wilde sturen, bleek ze onvindbaar. Tien dagen later besloot de werkgever haar op staande voet te ontslaan vanwege valse ziekmelding.

De werkneemster stapte daarop naar de rechter. Ze weet haar afwezigheid aan haar verwarde psychische toestand, waarvoor ze in behandeling stond bij haar huisarts. Bovendien was ontslag op staande voet niet mogelijk in dit geval, omdat het tien dagen na de ziekmelding gebeurde. Maar volgens de rechter had de werkgever terecht de tijd genomen om te onderzoeken waar de werkneemster verbleef. Daarnaast was de valse ziekmelding een dringende reden voor ontslag op staande voet. De werkneemster kon bovendien niet aantonen dat haar psychische toestand zo ernstig was, dat zij niet aansprakelijk kon worden gesteld voor de foute ziekmelding. Het ontslag was dus geldig.

Bron: Bestuur Rendement 6-2014, Rb. Overijssel, 8 april 2014, ECLI (verkort): 1830.Word lid van Vakbond ABW. Wij adviseren u verder en dat tegen een zeer laag contributiebedrag van € 12,- per maand (als u 23 jaar en ouder bent). Dat is nog geen 40 eurocent per dag!

Bezoek onze website www.vakbondabw.nl
Vakbond ABW:

  • De vakbond voor iedereen in Limburg,
  • De vakbond kort bij u in de “buurt”.