70 PROCENT MANNEN WIL GEEN 32–URIGE WERKWEEK

Slechts 30 % van de werkende mannen wil 32 uur of minder werken. Het aandeel vrouwen dat daar oren naar heeft, is opvallend hoger: 70% is hiervoor te porren. Randstad deed onderzoek naar aanleiding van het plan dat de partijleider van Groen Links (Bram van Ojik) eind februari jl. presenteerde om het werk eerlijker verdelen. Randstad onderzocht ook in welke specifieke beroepsgroepen de wens om 32 uur of minder te werken het grootst is:

Top 5 beroepsgroepen waar 32 uur of minder gewenst is:
1. Schoonmaak
2. Verpleging/Verzorging
3. Sociaal-maatschappelijk
4. Winkelmedewerker
5. Secretarieel

Randstad onderzocht ook in welke specifieke beroepsgroepen daar geen animo voor is:
Top 5 functies waar 32 uur of minder niet gewenst is:
1. Bouw
2. Technisch
3. Procesoperator
4. Directie/management
5. Beveiliging

De lijst met beroepsgroepen waar minder uren werken gewenst is, bevestigt het beeld dat vrouwen meer bereid zijn om minder te werken. Traditioneel en in aandeel zijn vrouwen oververtegenwoordigd in schoonmaak, verpleging, sociaal maatschappelijk, winkelmedewerker en secretarieel. Hetzelfde geldt voor het lijstje waar minder werken niet gewenst is. Daar zijn mannen oververtegenwoordigd. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat opleidingsniveau van invloed is op het aantal uren dat medewerkers willen werken. Daar geldt: hoe hoger het opleidingsniveau hoe meer uren mensen willen werken. Ouderen zijn overigens bovengemiddeld in hun voorkeur om 32 uur of minder te werken, jongeren ondergemiddeld. Tenslotte willen mensen die nu al 32 uur of minder werken dat vooral blijven doen. Maar liefst 82% denkt er niet aan om meer te gaan werken.

Bron: BAS, december 2013Word lid van Vakbond ABW. Wij adviseren u verder en dat tegen een zeer laag contributiebedrag van € 12,- per maand (als u 23 jaar en ouder bent). Dat is nog geen 40 eurocent per dag!

Bezoek onze website www.vakbondabw.nl
Vakbond ABW:

  • De vakbond voor iedereen in Limburg,
  • De vakbond kort bij u in de “buurt”.